Colită este o inflamație a membranei mucoase care acoperă intestinul gros. Este una dintre cele mai frecvente boli ale tractului gastrointestinal, poate fi însoțită de inflamarea stomacului și a mucoasei intestinului subțire, provocând gastroenterocolită.
Cauzele depind de tipul de colită.
Simptomele colitei sunt mai rele după ce au mâncat.
Dacă vă simțiți simptome similare, consultați imediat un medic. Este mai ușor să prevenim boala decât să facem față consecințelor.
Diagnosticul diferențial se efectuează cu neoplasme ale tractului gastro-intestinal, diskinezie, anomalii gastrointestinale (la copii).
Anamneza este colectată, fecalele sunt cultivate pentru flora bacteriană și paraziți.
Pentru o explicație mai detaliată a cauzelor se efectuează: coprogram, colonoscopie, rectoromanoscopie, gastroscopie, irigoscopie, ultrasunete a organelor abdominale.
Tratamentul colitei intestinale depinde de natura bolii.
Probioticele, antispasmodicii (No-Spa, Spazmalgon, Spazgan), sorbenți de energie sunt, de asemenea, utilizați în tratamentul; în cazuri severe se prescriu hormoni glucocorticoizi.
Alocat dieta numărul 4, cu excepția supei bogate în grăsimi, prăjit, sifon, legume proaspete și fructe. Afișează pește fiert, carne slabă, carne de pui, legume coapte.
Poate perforarea intestinului cu apariția peritonitei difuze, anemiei. Datorită descărcării constante a scaunului lichid se poate dezvolta paraproctită, fisuri rectale.
Grupul de risc constă în persoane care neglijează elementele de bază ale nutriției și nu respectă regulile de igienă.
Echilibrat "acasă" alimente, igienă personală.