Programează-te la doctor

069186265
Logare
Româna

Preferința țării

Alege țara:
Alege Orașul:
Alege limba:

Diareea

Diareea (diareea) -este o afecțiune patologică, manifestată prin mișcări frecvente ale intestinului și scaune libere. Există diaree atât la adulți, cât și la copii.

Motive

Apare din cauza unei încălcări a procesului de absorbție a fluidului și a electroliților din intestin. Motivele pot fi următoarele:

  • Forma secretorie este cauzată de unele laxative cu doza lor inadecvată, otrăvurile, vibrații de holeră. Există un scaun de lumină abundent, fără miros și impurități de sânge și puroi.
  • Forma exudantă este cauzată de infecții intestinale (dizenterie, salmoneloză), helminthiasis, boala Crohn, colită ulcerativă și boli de stomac. Scaunul nu este abundent, cu dungi de sânge și puroi, uneori galben strălucitor sau verde.
  • Forma osmolară apare atunci când tulburările funcției enzimatice a pancreasului, infecția cu rotavirusuri. Această formă a bolii este cea mai frecventă la copii.

Din cauza unei încălcări a funcției cinetice a intestinului, diareea este adesea cauzată de stres.

Simptome de diaree

Scaunele libere sunt un simptom major al diareei. Caracteristici suplimentare:

  • durere în stomac, colică;
  • flatulență;
  • greață, vărsături;
  • febră;
  • tenesmus (nevoia falsă de a se defăima).

Diagnosticare

Examinează fecalele pentru prezența florilor patologice, a ouălor de protozoare și a helminților. Dacă diareea este cronică, este necesar să se efectueze o ultrasunete a organelor interne, colonoscopie și, dacă este necesar, o biopsie a țesuturilor.

Tratamentul diareei

Nu există un răspuns clar la întrebarea cum să vindeci diareea. Tratamentul diareei depinde de cauza originii acesteia.

  • În cazul leziunilor infecțioase, sunt prescrise antibiotice (Levomitsetin, Biseptol, Norbactin), sulfonamide, nitrofurani.
  • Dacă scaunele libere sunt asociate cu stresul, se folosesc sedative și tranchilizante (Tazepam, Seduxen, Grandaxine, Persen).
  • La deshidratare (de obicei la copii), se administrează fluide intravenoase. Este recomandat să luați Regidron și Gastrolit, diferiți chelatori și probiotice.

 

Dietă

Atribuit dieta numărul 4. Este recomandat să beți o mulțime de fluide. Se recomandă, de asemenea, apă de orez, supe cu conținut scăzut de grăsimi, legume coapte, biscuiți în loc de pâine. Gras, prajit, sarat, fructe, suc, legume crude nu sunt permise.

Pericol

Deshidratarea poate să apară. Este deosebit de periculoasă diareea la copii. Cu infecții intestinale, poate să apară sepsis. Înroșirea electroliților poate duce la convulsii și stop cardiac.

Grup de risc

Cel mai adesea, diareea apare la copii, vârstnici și persoane cu imunitate slăbită.

Profilaxie

Respectarea regulilor de igienă personală (în primul rând spălarea mâinilor), folosiți numai legume și fructe spălate.