Programează-te la doctor

069186265
Logare
Româna

Preferința țării

Alege țara:
Alege Orașul:
Alege limba:

Orbire

 

Orbirea este incapacitatea unei persoane de a vedea obiecte înconjurătoare. Se crede de obicei că orbirea este un nivel de acuitate vizuală mai mic de 0,01 cu ochelari corectori sau lentile de contact. Cu toate acestea, mulți oameni care sunt diagnosticați cu orbire pot distinge formele obiectelor, dar nu le pot vedea în detaliu. Există mai multe tipuri de această boală, inclusiv orbirea temporară, orbirea totală, orbirea rezultată din glaucom. Există și orbire pentru copii.

 

Motive

Principalele cauze ale bolii:

  • orbire congenitală;
  • boala dobândită ca urmare a miopiei progresive;
  • orbire ca urmare a bolilor oculare - cataracta, glaucom, detașarea retinei, etc;
  • complicații ale diabetului zaharat (retinopatie diabetică), degenerare maculară, boli ale sistemului nervos etc.
  • leziuni oculare.

Orbirea este atunci când razele de lumină nu ajung la retină sau lumina nu se concentrează în mod corespunzător asupra retinei. Această problemă apare atunci când retina nu este capabilă să perceapă lumina soarelui în mod normal, sau când creierul nu poate percepe informațiile transmise de ochi.

Simptome de orbire

Principalele simptome ale orbirii sunt atunci când viziunea este complet pierdută sau există o scădere semnificativă a acesteia. Orbirea completă este diagnosticată cu o pierdere completă a reacției elevului la lumină. Există și un astfel de lucru ca orbirea practică sau orbirea parțială - există percepția luminoasă, dar funcția vizuală nu este suficientă pentru a trăi o viață întreagă.

Dacă vă simțiți simptome similare, consultați imediat un medic. Este mai ușor să prevenim boala decât să facem față consecințelor.

Diagnosticare

Orbirea este diagnosticată de un oftalmolog (optometrist). Pentru a stabili dacă viziunea este complet absentă, pentru a descoperi amploarea câmpurilor vizuale, precum și pentru viziunea de culoare, dacă este posibilă corectarea problemei cu ajutorul lentilelor, ochelarilor, chirurgiei, este necesar să se efectueze o examinare detaliată în centrul oftalmologic.

Tratamentul orbire

În momentul de față nu există nici o schemă unică pentru a vindeca orbirea. Deteriorarea vederii cauzată de o altă boală poate fi inversată cu un tratament prompt. Cu detașarea retinei, chirurgia cu laser și chirurgia pot ajuta.

Același tratament al bolilor care duc la orbire este încetinirea progresiei miopiei, prevenirea tot felul de complicații, monitorizarea constantă a vederii de către un medic. Orbirea congenitală este incurabilă. În același timp, o persoană are nevoie de ajutor psihologic, precum și de ajutor pentru adaptare în societate.

 

Pericol

Dacă nu este oportun să se stabilească faptul că o persoană are probleme grave de funcție vizuală, aceasta poate duce la orbire parțială sau completă.

Profilaxie

Pentru a preveni orbirea este necesar:

  • nu abuzați de "comunicare" cu un computer și un televizor;
  • antrenați-vă ochii;
  • vizitați în mod regulat un oftalmolog.

În plus, este necesar să se diagnosticheze cauzele afectării vizuale în timp - indiferent dacă este legată de vârstă sau asociată cu o anumită boală gravă (de exemplu, în diabetul zaharat).